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Question Presented 

 

I. Is it in violation of the University of Oklahoma Student Government Constitution and 

the University of Oklahoma Student Government Association Code Annotated for a 

current member of the Student Parking Appeals Board to also hold a position within 

the Election Board concurrently? 

 

Answer & Analysis  

 

Petitioner believes that given the current language of Title IV, Chapter 6, Section 25 (a)(ii), 

and prior legislation allowing high office holders within the SGA to concurrently hold other 

positions within the SGA as illustrated by Bill 980131, that a current Parking Justice and 

member of the Student Parking Appeal Board may also concurrently hold a position within 

the Election Board.  

 

In the analysis of the existing language of the SGA Code Annotated, and the discussion and 

outcome of Monlux v. SGA and Monlux 2, this office is of the opinion that such a concurrent 

seating of high office positions would constitute a violation.  

 

To provide context to the issue at hand, it is worth mentioning a brief history of legislation 

and resulting amendments which have resulted in this conclusion. In the spring of 2018, Bill 

980114 effectively transferred the Election Board and Election Chair from the Executive 

Branch to the Judicial Branch. The Student Parking Appeals Board remained within the 

Judicial Branch, and was not affected by the amendment. The result was that of the Student 

Parking Appeals Board and the Election Board both being defined as high offices within the 

Judicial Branch.  

 

Petitioner cites SC 2017-001, Monlux v. SGA, as a source indicating the conclusion that there 

are no prohibitions on a member currently holding a high office, from holding a second high 

office within the same branch. However, the question of whether an individual holding high 

office may also concurrently hold an additional high office position within the same branch 

was not at issue in this case. Because it was not at issue, the question was never discussed or 

resolved within the opinion. The opinion remains silent on that question. Alternatively, 

Monlux v. SGA sought to define whether an individual could serve as a high officer within 

any branch and simultaneously serve in a different branch in any capacity. The court 

answered in the negative. At the time, the Code prohibited serving as a high officer in one 



branch of SGA while concurrently serving in any capacity under another. Whereas the issue 

in that case hinged on the language within Title I, Chapter 2, Section 7 of the SGA Code 

Annotated and its restrictions surrounding the simultaneous service in the legislative or 

executive branches, the question at hand is in regard to solely the judicial branch.  

 

Shortly after, and in response to the delivery of the aforementioned unanimous opinion, Bill 

980131 – also known as the High Office Clarification Act of 2017 – was authored and 

presented to the houses. The purpose of the act was to change and clarify which offices count 

as high offices and respectively preclude other SGA involvement. Congress considered the 

Bill and amended it on the floor. As cited in Monlux 2, “The amendment to section 7 limited 

the prohibition to serving simultaneously in multiple high offices.” The Bill was then passed 

by both houses.  

 

Under Title I, Chapter 2, Section 7, the language is clear: “No person serving in a high office 

may simultaneously serve in another high office.” The language does not clarify a specific 

branch in which this high office may be held, it simply encompasses all branches, prohibiting 

the concurrent service of multiple high offices, simultaneously.  

 

Petitioner requests this office to read the High Office Clarification Act as one that sets the 

precedent of allowing high office holders to hold multiple positions at the same time, within 

the SGA. This is a correct reading. However, the Act was written with the intent of 

preventing multiple high offices from being held at once, by an individual. The amendments 

of the original language, including the removal of the prior “exceptions” clause, and the 

broadening of the language, is illustrative of that specific intent. Petitioner also makes note of 

the chart and illustration provided by the court in Monlux vs. SGA, which conveys the former 

restrictions on service within the branches. Because of the amendments to the language of 

Section 7, this illustration is no longer applicable nor accurate, though it was representative 

of the law at the time. 

 

The High Office Clarification Act was authored in response to an individual holding a high 

office position, who wanted to pursue an additional, non-high-office, SGA position within 

her same branch. The individual was not pursuing a seat within two high offices of the same 

branch. The language of Section 7 was amended in order to allow for current high officers 

within the SGA, freedom to participate in additional SGA positions, but at an arguably lower 

capacity. This language allows a high officer to hold their current position and also 

participate in other areas of the SGA in a non-high-office position. The language specifically 

prohibits the simultaneous service of more than one high office, regardless of the branch. 

Previous language placing restrictions on such service based on the individual’s branch were 

specifically removed with the passage of the High Office Clarification Act. The intent here, 

is clear. An individual may not hold more than one high office simultaneously, regardless of 

branch.  

 

In sum, as discussed by the court at length in Monlux 2, the amended language of Section 7 

now only forbids serving in simultaneous high offices. A high office of one branch can now 

serve in a different branch, so long as the latter position is not a high office. It follows that a 

high officer of one branch may now hold an additional position within their own current 



branch, given that the additional position is not a high office. Only the holding of multiple 

high offices is prohibited.  

 

Petitioner also cites Congressional Bill 9901, also referred to as The Election Board Selection 

Act of 2018, placing emphasis on the following language: “The Election Board may not 

consist of anyone currently holding an office within SGA.” This language comes directly 

from SGA Code Annotated, Title IV, Chapter 6, Section 25(a)(ii). Petitioner makes special 

note of the previous existence of that language, in which it has not been amended. Again, the 

language here is clear. It seeks to prohibit members of the Election Board from 

simultaneously holding any additional positions within SGA. This language specifically 

places restrictions solely on members of the Election Board, much like the previous language 

that existed within Section 7, before the High Office Clarification Act was passed.  

 

The Election Board Selection Act was authored with the intent of promoting a heterogeneous 

Election Board. This focus on the importance of providing a fair, and diverse Election Board 

is reflected by the restrictions placed within the Code’s language on who may serve on the 

Board. It is likely that these restrictions exist in order to promote diverse, unbiased, student 

perspectives within the Board, something that may be hard to screen or prevent if current 

SGA members, who very likely have relationships with candidate-hopefuls, were allowed to 

serve in such a capacity. It may also place said restrictions in order to promote more SGA 

involvement from previously-uninvolved students. Regardless, whatever policy reasons lie 

behind such language does not alter this office’s opinion, today. The language is clear: if you 

currently hold office within the SGA, you are not eligible to participate as a member of The 

Election Board.  

 

In conclusion, the recently-amended language and intent of Section 7 speaks directly to the 

issue at hand. No individual may serve in more than one high office position, simultaneously, 

regardless of the branch. The amendments made under the High Office Clarification Act 

provided flexibility for students holding positions of high office to pursue additional SGA 

seats within any branch, as long as that additional position is not one of high office. Because 

both the Election Board and Student Parking Appeals Board are those of high offices, only 

one may be held at a time. The fact that they are now both housed within the Judicial Branch 

and will not hear the same cases nor ever have to answer to the other’s appeals is not of any 

effect.  

 

Additionally, the restrictive language within the Code in regard to the Election Board also 

illustrates the prohibition of active-SGA members holding the position. This language has 

not changed; it has been affected by neither recent legislation nor recently-issued SGA 

General Counsel opinion. 

 

 

This is the opinion of the General Counsel. 
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